Így autóznak a nők és a férfiak

Autozas

Nők és férfiak; két ellentétes nem, mely mind jellemvonásában, mind stílusjegyeiben, mind szokásaiban merőben eltér egymástól. Sok megosztó téma létezik a két nem tekintetében, ám talán az egyik legeltérőbbnek a női és a férfi vezetési stílust és autózási szokásokat jegyezhetjük fel.

Szervezetünk működése szerint

Ha biológiai magyarázatot keresünk magunkban, hamar meglelhetjük a választ, miért autózik nő és férfi teljesen különbözően és miért jellemzi a vezetési stílust is egészen eltérő viselkedésmód. Kutatók szerint a férfiak sokkal jobban jeleskednek az úton látottak vizuális feldolgozásában. A jó vezetéshez kiváló vizuális feldolgozási tulajdonságokkal kell ugyanis, hogy rendelkezzünk, mely a férfiaknak jobban megadatottak, hiszen a magas tesztoszteronszint kiválóan növeli a térérzéket és a sebesség feldolgozási készséget. A nők azonban ezzel szemben kiválóan összpontosítanak dolgokra, jó megfigyelők, és figyelmüket nehezen lehet elvonni az útviszonyokról. Erről gondoskodik a nőkben lévő ösztrogén női hormon. A hollandiai Doetinchem kohorsz tanulmányából és az Amszterdami Longitudinális Öregedési tanulmány kutatásából kiderül, hogy a nők jobban emlékeznek dolgokra, mint a férfiak, illetve a korral járó memóriavesztés később következik be náluk, mint hímnemű társaiknál.

Jobb irányítási készségek, kevesebb baleset a nők részéről

A New Castle Egyetem tudósai egy tavaly elvégzett autószimulátoros kutatás alapján megállapították, hogy a nők reakcióideje autózás során jobb, mint a férfiaké, és jobban tudják irányítani a járműveket, mint a férfiak – ebből következően kevesebb balesetet is okoznak. A vizsgálat a jogosítvány letételre is kiterjedt, azonban ott a férfiak álltak az élmezőnyben, hiszen felmérések alapján nagyobb számban tették le sikeresen a jogosítványt, mint a nők, ugyanis a forgalmi vizsgákon a nők többször buktak meg. A hibázás lehetőségét egy 2018-as Brit tanulmány is alátámasztja, mely szerint Angliában a teszteken a nők 31%-a bukik meg, ellentétben a férfiakkal, akiknél ez az arány mindössze 24%.

A népszerű autózás

A K&H egyik felmérése alapján bizton állíthatjuk, hogy a közlekedési eszközök közül a legnépszerűbb máig is az autó, a kutatásban résztvevők 60%-a ugyanis hetente több alkalommal is beül a volán mögé, a tömegközlekedési eszközöket kevesebben preferálják. A jogosítvány a férfiak körében népszerűbb, és az erősebbik nem képviselői többet is autóznak éves szinten; átlagosan 18 ezer kilómétert. Közkedvelt az autózás mindkét nem körében a szabadság, függetlenség és rugalmasság szempontjából, sőt, a nők majdnem 95%-a gondolja úgy, hogy az önállóság jelképe is a jogosítvány megléte és az autó használata.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: