Várhatóan megismétli tavalyi rekordforgalmát a hazai használtautó-piac

Továbbra is tarja a lendületet a belföldi használtautó-piac, ahol az elmúlt hónapban mintegy 72 ezer személygépkocsi cserélt gazdát. Ez 7,3 százalékkal felülmúlja a tavaly novemberben regisztrált 67 100-as értéket – derül ki a Datahouse frissen közzétett előzetes adataiból. Az autópiac egyéb szegmenseitől eltérően a hazai használtautó-piac eredményei idén is jól alakultak, ami elsősorban a második félévben felpörgő adásvételeknek köszönhető. Éves szinten – 2-3 ezres eltéréssel – a tavalyi 825 ezres rekordérték megismétlődésére számíthatunk.

2023 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év: az előbbi piacon 3-4 százalékos, míg az utóbbin 16-17 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor az előző évivel megegyező forgalmat tapasztalhatunk – hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Bár a kedvezőtlen gazdasági környezetben összességében csökkent a kereslet, ebben a szegmensben két tényező is segítette a forgalom szinten tartását. Egyrészt a forgalomban lévő autók száma évről évre egyre nő, másrészt idén ide áramlott át azoknak a vásárlóknak egy csoportja, akik romló jövedelmi viszonyaik miatt lemondtak az újautó-vásárlásról.”

A rendelkezésre álló adatok alapján kijelenthető, hogy az év egészében a használtautó-átírások száma jó eséllyel a 820-830 ezres sávon belül alakul majd, ami azt jelenti, hogy a piac ismételni fogja a tavaly beállított rekordértéket. Amennyiben pedig a gazdaság javuló pályára kerül, a jövő évben tovább folytatódhat a piac immár fél éve tartó fokozatos aktivizálódása.

Miközben a használtautó-piacon 2023 első tizenegy hónapjában gazdát cserélő 761 ezer személyautó mennyisége 0,9 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 768 ezres értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 98 500 darab volt, ami 16,9 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 118 600-as értéket.

Háttér-információ:

A 2017 májusában indult JóAutók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat.

A JóAutók.hu kínálatában szereplő valamennyi autó dokumentumai ellenőrzésen esnek át, emellett az oldalon azok a hirdetések kapnak kiemelt pozíciót, melyekhez megfelelő mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre. Az oldalon minden kereskedő csak előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett az autóállomány minőségére, valamint a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: