Gyakran ismételt kérdések

AZ OLDAL MŰKÖDÉSÉRŐL


Mitől ellenőrzött piactér a Jóautók.hu? 

 • Minden magyar rendszámos autót leellenőrzünk a Belügyminisztérium hivatalos adatbázisában (volt KEK KH), megnézzük a forgalmi korlátozás tényét, az egyedi azonosítókat és természetesen a hivatalos km óra állás bejegyzéseit. 
 • Leellenőrzünk minden egyes állapot és előélet dokumentumot, amit a hirdetések mellé feltöltenek. A szakértők képesek ugyan értelmezni egy holland nyelvű elektronikus szervizkönyvet, vagy egy luxemburgi műszaki vizsgalapot, de az átlagos autóvásárlónak ez nagy segítség. 
 • Ellenőrzünk minden kereskedőt, aki csatlakozik a rendszerhez: megfelelő-e a céges háttere, a szakmai háttere, az autóállománya. Hitelesítjük a magánszemély hirdetőket, hogy közöttük se bújhassanak meg a rossz szándékú nepperek. 
 • De ami a legfontosabb: A Jóautók és a Totalcar is számos csatornát tart fönt, ahol azonnal jelenthetsz bármilyen konkrét problémát az adott hirdetéssel, vagy kereskedéssel kapcsolatban ([email protected],hu, hirdetés jelentése funkció, "Tegyél észrevételt" fül a jobb alsó sarokban, közvetlen admin-elérhetőségeink a “Kapcsolat” menüpont alatt). 

 

Mit tegyek, ha szerintem egy hirdetés kamu? 

 • Bármilyen konkrétumról tudomásod van, azonnal küldd a fenti csatornák valamelyikére. Mi hirdetési oldalként sajnos/szerencsére nem bannolhatunk senkit azért, mert mondjuk egy autó nem az elvárható km értékekkel rendelkezik. Viszont fenntartunk sok-sok csatornát, ahol minden problémát azonnal jelezhettek. Mi pedig megyünk, kivizsgáljuk, és intézkedünk, ha tényleg úgy van. 

 

Hogyan szűritek a kereskedőket? 

 • Szűrjük őket céges háttér alapján: Magyarországon bejegyzett jogszerűen működő vállalkozás-e, áll-e csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, áttekinthető-e a tulajdonosi szerkezete. 
 • Szűrjük őket szakmai háttér alapján: hány éve van a szakmában, rendelkezik-e állandó telephellyel, elérhetőségei és cégadatai mikor változtak utoljára. 
 • Szűrjük őket az autóállomány alapján: megfelelő arányban hirdetnek-e dokumentált előélettel és állapottal rendelkező autókat, illetve az elvárhatónál alacsonyabb futásteljesítményű autók milyen arányban szerepelnek az állományukban. 
 • De ami a legfontosabb: szűrjük őket a vásárlói visszajelzések alapján. A Jóautók és a Totalcar is számos csatornát tart fönt, ahol azonnal jelenthető bármilyen konkrét probléma az adott kereskedéssel kapcsolatban.


Miért vállaltok Ti tulajdonképpen felelősséget? 

 • Azért vállaljuk a felelősséget, hogy a fent leírt ellenőrző és minősítő feladatokat elvégezzük, és az eredmények alapján rangsoroljuk a hirdetéseket, fizetős kiemelések nélkül. 
 • Emellett azért vállaljuk a felelősséget, hogy lehető legtöbb magyarázatot fűzzük a megjelenített adatokhoz, tehát minden rendelkezésünkre álló eszközzel megkönnyítjük a döntést. A döntés felelőssége azonban továbbra is a vásárlóé. 


Mit kezdtek azzal, ha valaki manipulálja (photoshopolja) a dokumentumokat? 

 • Sajnos ezzel sok mindent mi sem tudunk kezdeni, de a következményekkel mindenkinek számolnia kell: ha egy kereskedés manipulált fényképet tölt az adatbázisunkba, az azonnali kizárást von maga után. Ha valaki szigorú számadású bizonylatot (pl. szervizszámlát) hamisít, bűncselekményt követ el. Ezzel együtt mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy a becsatolt dokumentumokat a biztonság kedvéért vásárlás előtt élőben is nézze át - ez a legjobb módszer photoshop ellen. 


Hogyan gyűjtitek a vásárlói véleményeket?

 • Minden vásárló, aki aláírja a hozzájáruló nyilatkozatot vásárláskor, e-mailes kérdőívet kap tőlünk nemsokkal a vásárlást követően, amiben elmondhatja, hogy mennyire volt elégedett a szolgáltatással, illetve magával a megvásárolt autóval. 


Ha egy minősített kereskedő autója nincs fent az oldalon, csak a konkurens oldalon, az az autó nem fedhetetlen?

 • Minden kereskedőnél előfordulhatnak olyan autók (beszámított autók, bizományosi autók), melyeknek nincsenek megfelelő dokumentumai. Az, hogy nálunk meghirdeti-e ezeket az autókat, vagy sem, az a kereskedő döntése.

 

 

A KIEMELÉSI RENDSZER MŰKÖDÉSÉRŐL

Hogyan  működik az ingyenes, információ alapú kiemelési rendszer?

 • Az autó állapotát és előéletét igazoló dokumentumok feltöltésével kiemelheted hirdetésed. A kiemelés fokozata lehet 1, 2, 3, 4, vagy 5 csillagos.

 

Csak azért, mert egy hirdetés rendelkezik dokumentumokkal, még nem biztos, hogy jól dokumentált

 • Megtekinthető dokumentumként (1 csillag) ismerjük el, ha a feltöltött dokumentum érdemi információt tartalmaz szerviz előéletről vagy km előéletről vagy az autó állapotáról, viszont nem tartalmaz elegendő információt a szerviz és/ vagy km előélet csillaghoz.
  Illetve minden szerviz és km dokumentum, valamint állapotlap mellé is megadjuk a megtekinthető dokumentum csillagot.

 • A dokumentált szerviz előéletet (1 csillag) akkor ismerjük el, ha az autó életútjának legalább 80%-a szervizkönyv-bejegyzésekkel / szervizszámla fotókkal alátámasztott, különös tekintettel az aktív futás utolsó 36 hónapjára.

 • A dokumentált km előéletet (1 csillag) akkor ismerjük el, ha az autó a szervizkönyv / szervizszámla fotók, a műszaki vizsgalapok, illetve a Belügyminisztérium hivatalos km óra állás bejegyzései alapján rendelkezik minimum 3 bejegyzett értékkel, amelyek között legalább 180 nap eltérés mutatkozik, s ezek az értékek koherens km futásteljesítményt mutatnak az életútjának legalább 80%-ában, különös tekintettel az aktív futásidő végére.

 • A dokumentált autóállapotot (1 csillag) akkor ismerjük el, ha a hirdető egy JóAutók.hu által elfogadott formátumú állapotfelmérési lapot töltött fel a hirdetés mellé, amennyiben az állapotlapon és a hirdetésben szereplő km óra állás között nincs jelentős eltérés.

 • Szavatosság, garancia, gyári garancia (1 csillag) akkor adható egy hirdetésre ha az eladó minimum 1 éves gyári, vagy gyárival megegyező minőségű garanciát kínál a gépjárműre, illetve kereskedés vagy magánszemély saját nevéről, teljes szavatosságot vállalva árulja azt.

 

Mi történik, ha két autó ugyanannyi csillagot kap a dokumentumai alapján? 

 • Akkor a hirdetők minősítése határozza meg a sorrendet: az kerül előrébb, amelyiket magasabb minősítésű eladó kínálja

 

Hogyan működik az eladók minősítése? 

 • Ugyanúgy, ahogy az autók dokumentáltságát, az eladókat is 5 szintű skálán rangsoroljuk. 
 • 0 csillaggal azok a magánszemély eladók rendelkeznek, akik nem kívánták hitelesíteni magukat, azaz nem kívánták dokumentumokkal bizonyítani, hogy ők a meghirdetett autó tulajdonosai. Kereskedők nem rendelkezhetnek 0 csillaggal (azok a kereskedések, melyek nem érik el az 1 csillagot, nem csatlakozhatnak a JóAutók rendszeréhez). 
 • 1 csillagos az a kereskedés, amelyiknek rendezett a céges háttere, azaz Magyarországon bejegyzett jogszerűen működő vállalkozás, nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és áttekinthető a tulajdonosi szerkezete.
 • 2 csillagos az a kereskedés, amelyik ezen felül rendezett szakmai háttérrel bír: minimum 3 éve van a szakmában, rendelkezik állandó telephellyel, és elérhetőségei nem változtak jelentősen az utóbbi 36 hónapban. 
 • 3 csillagos az a kereskedés, amelyik minőségi autóállománnyal bír: megfelelő arányban hirdet dokumentált előélettel és állapottal rendelkező autókat, illetve az átlagosnál jelentősen alacsonyabb futásteljesítményű autók nem szerpelnek az elvárhatónál magasabb arányban az állományukban.
 • 4 csillagos az a kereskedés, amelyik vállalja, hogy vásárlói egy JóAutók.hu által kiküldött e-mailben értékeljék őket, és véleményt mondjanak a náluk kapott szolgáltatásról, illetve a megvásárolt autó és a hirdetés kapcsolatáról (azt kapták-e a pénzükért, amit a hirdetés alapján vártak). 
 • 5 csillagos az a kereskedés, amelyik kiemelkedően jó ügyfél értékelésekkel rendelkezik. 

 

Mikor lesznek publikusak a vásárlók által adott visszajelzések a kereskedőkről? 

 • A vásárlói visszajelzések a hitelesség kedvéért csak e-mailben jöhetnek, és csak a statisztikailag megfelelő darabszám után lesznek publikusak, hogy az egyes  vélemények torzító hatásait kiküszöbölhessük. Ez minden kereskedő esetében máskor fog bekövetkezni, a nagyobbaknál hamarabb, a kisebbeknél később. 

 

 

AZ ÁLLAPOT ÉS ELŐÉLET DOKUMENTUMOK FELTÖLTÉSÉRŐL 

Mire figyelj a szervizszámlák és a szervizkönyv fotók feltöltésekor?

 • Fontos a megfelelő mennyiségű és jó minőségű dokumentum feltöltése, hogy a vásárlók és moderátoraink ellenőrizni tudják autód előéletét. A dokumentumokat lefotózhatod egyszerűen a telefon fényképező funkciójával vagy akár be is szkennelheted. Érdemes a gépjármű minden fontos dátumát (szervizkönyv és/ vagy szervizszámla alapján) az események pontnál feltüntetni – ez által még hitelesebbé válik hirdetésed. 
 • A szervizkönyvről vagy szerviz számláról kizárólag .jpg vagy .png kiterjesztésű fájl tölthető fel. A feltöltés során lehetőséged van személyes adataidat eltávolítani a dokumentumról. A legjobb, ha az autó teljes előéletét dokumentálni tudod, ez által elősegíted, hogy a potenciális vásárló a legbiztonságosabb üzletet kösse meg VELED!
 • Vedd figyelembe, hogy a megfelelő dokumentumok nálunk kiemelést jelentenek! A maximális 5 csillagból 1 csillagot adunk a megfelelően alátámasztott szerviz előéletért akkor, ha az autó az életkorának és szervizciklusának megfelelő mennyiségű szervizkönyv-bejegyzéssel/ szervizszámla fotóval rendelkezik, különös tekintettel aktív futásának utolsó 14 hónapjára, és az élettartamhoz tartozó vezérléscsere dokumentáltságára.


Hogyan szerezhetem be a Belügyminisztérium hivatalos km óra állás igazolásait?

 • A Belügyminisztérium minden műszaki vizsga, eredetvizsga és forgalomba helyezés alkalmával rögzíti az autók kilométer óra állását. Mivel a rendszer 2013 óta működik, a Magyarországon forgalomban lévő autók mindegyike rendelkezik hivatalosan rögzített km óra állással.
 • Az igazolást a lenti linken szerezheted be eljárási díj ellenében. A díjat sms-ben, vagy bankkártyával egyenlítheted ki a Belügyminisztérium felé. Az igazolást e-mailen, pdf formátumban kapod meg, ezután töltheted fel rendszerünkbe. Fontos: a PDF nem szerkeszthető formátum, ezért a személyes adatok eltávolításához át kell konvertálnod .jpg, vagy .png formátumba. http://kekkh.gov.hu/gepjarmuadat-lekerdezo/ 


Hogyan készíttethetek állapotlapot az autómról? 

 • Az állapotfelmérési lapot egy teljeskörű átvizsgálás után állítják ki autódról. Az állapotlapot ezután töltheted fel rendszerünkbe.
 • Az átvizsgálást elvégeztetheted akkreditált márkafüggetlen szervizben (pl. UNIX, Bosch) , illetve elvégeztetheted bármelyik márkakereskedésben, mindkét esetben meghatározott díj ellenében (erről érdeklődj időpontfoglalás előtt).
 • Minősített prémium kereskedő partnereink, akik részt vesznek “e-mailes vásárlói értékelési programunkban”, lehetőségük van arra, hogy az állapotlapot saját maguk állítsák ki, ha ez alapján vállalják a törvényben előírt szavatosságot az autóra.


Hogyan igazolhatom a garanciát és a szavatosság vállalását? 

 • A saját névről történő értékesítést a forgalmi engedély fotójával, vagy külföldi autó esetén a beszerzésről szóló, cégnévre kiállított számlával tudod igazolni.
 • A garancia meglétét az erre vonatkozó dokumentum (garanciális tájékoztató, garancia lap, garancia nyilatkozat) feltöltésével tudod igazolni.
 • A garancia csillagot a magánszemélyek pusztán saját névről történő értékesítésért, a magánszemélyekre vonatkozó korlátozott szavatolási kötelezettségek miatt nem kaphatják meg.

 

ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Mi az a szavatosság?

 • Magánszemély esetén fél év, kereskedő esetében 1 év a minimális szavatosság, amit a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény előír. Kereskedőknél, amennyiben a vásárlást követő hat hónapon belül következik be meghibásodás, akkor az eladónak kell bizonyítania, hogy az a gépjármű eladásának időpontja utáni használatából ered. Hat hónap elmúltával a vásárolónak kell bizonyítani az igazát, melyhez nagy segítség az adásvételi szerződés aláírásakor létrehozott állapotlap. 

 

Miért baj, ha neppertől veszek autót?

 • A rossz szándékú nepper jó eséllyel olyan adásvételit fog aláíratni veled, amelyen nem ő szerepel eladóként. Ez azért baj, mert ha a szerződést ismeretlennel (vagy egy frissen behozott autó kinti tulajdonosával) kötöd, nem tudsz kinél reklamálni (azaz nem tudod érvényesíteni a szavatossági igényedet), ha bármi baj van az autóval. Ismerd meg a bejegyzett tulajdonost, kérd el az okmányait és ellenőrizd ezeket! A becsületes eladó mindenben segíteni fog, nem tér ki a kérésed elől.