Egyre gyorsul a használtautó-import

Márciusban 12 830 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami az előző hónaphoz viszonyítva 8, a tavaly márciusi szinthez képest pedig több mint 22 százalékos növekedést jelent. 2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztalhattunk ekkora forgalmat a használtimportban.

A használtautó-behozatal felfutásának egyértelmű oka az újautó-kínálat visszaesése. Az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány az elmúlt hónapban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg. A használtautó-importot emiatt még az ukrajnai invázió nyomán jelentősen gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni, sőt, annak mértéke az előző hónapokhoz képest is jelentősen tovább növekedett.”

Az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka: a Volkswagen (11,7%), az Opel (10,1%) és a Ford (8,8%) gyártmányai teszik ki. A korábban előkelőbb helyeken szereplő presztízsmárkák: az Audi, a BMW és a Mercedes mostanra a 6-8. helyre csúsztak vissza, miközben a behozott autóknak immár közel fele (48%) az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolhatók (a járvány kitörése előtt ez az érték még 42 százalék volt).

Tekintettel arra, hogy az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, az importált használt autók mennyisége a JóAutók.hu előrejelzése szerint az év nagy részében továbbra is magas szinten marad, vagyis idén a tavalyi 132 200-at meghaladó, jó eséllyel 140 ezernél is több használt autó áramlik majd be az országba.

A használtautó-import mennyisége az év első három hónapjában összesen 35 313 volt, ami 14 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 30 971 darabot. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami közel 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 32 197-es értéktől.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: